Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Perde Pilavı

Perde Pilavı, Türk mutfağının önemli ve özgün lezzetlerinden biri olup, Siirt yöresine ait bir pilav çeşididir. Görünümü, sunumu ve mükemmel lezzeti ile özellikle davet sofraları ve iftar sofraları için ideal bir tercihtir. Farklı lezzetler arayanların ilgisini çekecek bu enfes pilav tarifini kolaylıkla hazırlayarak, kendiniz ve sevdikleriniz için şahane bir pilav ziyafeti sunabilirsiniz. Şimdi perde pilavımızı birlikte hazırlamaya başlayalım.

Perde Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3 su bardağı pilavlık Osmancık pirinç
  • 1 adet orta irilikte bütün tavuk
  • 1 adet orta irilikte kuru soğan
  • 1 su bardağı badem içi
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3,5 su bardağı dolusu tavuk suyu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 adet küp şeker
  • Yeteri kadar tuz

Perde Pilavı Hamuru İçin

  • 3 su bardağı dolusu elenmiş un
  • 4 çorba kaşığı margarin
  • 3 adet yumurta sarısı
  • Yarım su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz

Perde Pilavı Nasıl Yapılır?

Perde pilavı hazırlamaya ilk olarak 3 su bardağı dolusu pilavlık pirinci bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkadığımız pirinci ıslama kabına alarak üzerine 1 tatlı kaşığı kadar tuz ve pirinçlerin üzerini 1-2 parmak aşacak kadar ılık su ilave ederek pirincimizi 25-30 dakika kadar bekletelim. Pirincimiz ıslanırken, 1 adet tüm tavuğu iyice temizleyerek bol su altında yıkayalım. Temizlediğimiz tavuğu uygun bir tencereye alarak, üzerini aşacak kadar ılık su ve yeteri kadar tuz ilave ederek ocağa alıp tavuk yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Ardından haşlanmış tavuğu suyundan alarak soğumaya bırakalım.

Tavuğun soğumasını beklerken, perde pilavının hamurunu hazırlamaya başlayalım. 3 su bardağı unu eleyerek yoğurma kabına aldıktan sonra unun orta kısmını havuz şekline getirip ortasına 3 adet yumurta sarısı, yeteri kadar tuz ve aldığı kadar suyu azar azar ilave edip hamuru yoğurmaya başlayalım.

Hamurun katı olması çok önemlidir. Sert kıvamda yoğrulan hamur, su yardımıyla açılmamalıdır. Ardından pürüzsüz bir şekilde yoğrulan hamuru buzdolabına koyarak dinlenmesi için 10 dakika bekletelim. Hamur dinlenirken, 1 su bardağı badem içini küçük bir tencereye alarak üzerine sıcak su ekleyip ocağa koyalım ve bademlerin kabukları çatlayıncaya kadar kaynatalım. Ardından haşlama suyunu süzüp bademleri soğumaya bırakalım. Soğuyan bademlerin kabuklarını tek tek soyalım. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra, perde pilavının pişirileceği fırın kabını oda sıcaklığında yumuşatılmış margarin ile bolca yağlayıp, soyulmuş bademleri düzgün bir şekilde yapıştırarak yerleştirelim.

Buzdolabında dinlenmiş hamuru çıkarıp un serpilmiş tezgâh üzerinde merdane yardımıyla fırın kabının büyüklüğüne göre açalım. Açılan hamur, fırın kabından biraz daha büyük olmalıdır. Çünkü hamurun pilavın üzerini kapatması gereklidir. Açılan hamuru yağlanmış ve badem yerleştirilmiş fırın kabının tabanına düzgün bir şekilde sererek yerleştirelim.

Artık perde pilavını pişirmek için 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyup incecik doğrayalım. Geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı tereyağını ekleyerek ocağa alalım ve yağ eridikten sonra doğranmış soğanları ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan soğanların üzerine soyulmuş bademleri ekleyip birkaç dakika daha kavurduktan sonra yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar yaklaşık 5 dakika kavuralım. Ardından haşlanmış ve soğumuş tavuğu ufak ufak didikleyip kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine ilave edelim ve 2-3 dakika daha kavuralım.

Pilavın üzerine 1 tatlı kaşığı karabiber, yeteri kadar tuz ve 3,5 su bardağı kaynatılmış tavuk suyunu ilave edip pilav tavasının kapağını kapatarak pilav suyunu çekinceye kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim. Pilav piştikten sonra ilk sıcaklığının çıkıp hafif ılımasını bekleyelim ve ılıyan pilavı fırın kabındaki hamurun üzerine düzgün bir şekilde döktükten sonra üzerini dışarıya taşan hamur ile kapatarak orta kısımda birleştirelim. Fırını önceden 190 derecede ısıtarak perde pilavını fırına verelim ve hamur kızarıncaya kadar pişirelim. Hazır hale gelen pilavın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra uygun bir servis tabağına ters çevirerek fırın kabından dikkatli bir şekilde çıkaralım ve şekli bozmadan keskin bir bıçak yardımıyla dilimleyerek sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri