Kepse Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Kepse Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepse Pilavı

Ülkemizde özellikle Hatay yöresinde sevilerek ve beğenilerek tüketilen kepse pilavı, aslında başta Suudi Arabistan olmak üzere, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi Arap ülkelerinin zengin mutfağının bir parçasıdır. Bu pilav, bol etli ve pilavlı büyük tepsilerde sunulmaktadır. Hatay yöremize de Arap asıllı vatandaşlarımızdan geçerek, zengin Türk mutfağına girmiştir ve bu nedenle özellikle Hatay'da en çok tüketilen pilavlardan biridir.

Bu pilav, uzun taneli ve kokulu basmati ve yasemin pirincinden yapılmaktadır. Kepse pilavı, özel bir baharat karışımı ile hazırlanır ve bol tavuk eti veya kuzu eti katılarak harika bir lezzet elde edilir. Özellikle kalabalık misafirlerin olduğu özel geceler veya akşam yemeklerinde bu pilav tercih edilebilir. Kepse pilavında çok fazla malzeme kullanılır, ancak bu malzemeler gözünüzü korkutmasın; bulunması kolay ve ekonomik malzemelerdir.

Kepse Pilavı Malzemeleri

  • 50 gram tereyağı
  • 1 kilogram tavuk eti (Tercihinize göre kuzu eti de olabilir)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 6 diş sarımsak
  • 50 gram domates püresi
  • 3 adet domates
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 adet karanfil
  • Yarım çay kaşığı muskat, kimyon, kişniş, tuz ve karabiber
  • 1 litre kadar sıcak su
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 2 bardak yasemin pirinci (Baldo pirinci de olabilir)
  • Yarım bardak kuru üzüm
  • Yarım bardak kavrulmuş badem

Kepse Baharatı Malzemeleri

  • Yarım çay kaşığı safran
  • Çeyrek çay kaşığı kakule
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı yenibahar
  • Çeyrek çay kaşığı beyaz biber
  • Yarım çay kaşığı yeşil limon rendesi

Kepse Pilavı Nasıl Yapılır?

Geniş ve derin bir tencerede ilk önce tereyağını eritiyoruz. Daha sonra parçaladığımız tavuk parçalarını ve doğradığımız soğan ve sarımsakları soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyip kavuruyoruz. Üzerine domates püresini ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıyoruz. Küp küp doğranan domatesleri, havucu, baharatları, tuz ve karabiberi de tencereye ekliyoruz. Yine bu şekilde 5 dakika kadar kaynatmaya devam ediyoruz.

Üzerine suyu ve bulyonu ekleyip kaynadıktan sonra ateşi kısıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika pişiriyoruz. Daha sonra pirinci ekleyip yarım saat kadar pişiriyoruz. Bu aşamada iki önemli püf noktası var. Birincisi, pirinci diğer pilavlarda yaptığımız gibi yıkayıp suda bekletmiyoruz. İkincisi ise, eğer tavuk etlerini kızartmak istiyorsak, bu aşamada tavukları fırında kızartıp tekrar ekliyoruz. Yarım saat kadar kaynayan tencereye son 5-10 dakikasında kuru üzümleri ekliyoruz.

Bu aşamalardan sonra pilavımız hazır hale gelir. Pilavımızı geniş bir servis tabağına boşaltıp bademlerle süsleyebilir ve yanında salata ile servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Özbek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Nohutlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Dereotlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri