Kepse Pilavı Ülkemizde özellikle Hatay yöresinde sevilerek ve beğenilerek tüketilen kepse pilavı, aslında başta Suudi Arabistan olmak üzere, Suriye, Ürdün, Lübnan gibi Arap ülkelerinin zengin mutfağının bir parçasıdır. Bu pilav, bol etli ve pilavlı büyük tepsilerde sunulmaktadır. Hatay yöremize de Arap asıllı vatandaşlarımızdan geçerek, zengin Türk mutfağına girmiştir ve bu nedenle özellikle Hatay'da en çok tüketilen pilavlardan biridir. Bu pilav, uzun taneli ve kokulu basmati ve yasemin pirincinden yapılmaktadır. Kepse pilavı, özel bir baharat karışımı ile hazırlanır ve bol tavuk eti veya kuzu eti katılarak harika bir lezzet elde edilir. Özellikle kalabalık misafirlerin olduğu özel geceler veya akşam yemeklerinde bu pilav tercih edilebilir. Kepse pilavında çok fazla malzeme kullanılır, ancak bu malzemeler gözünüzü korkutmasın; bulunması kolay ve ekonomik malzemelerdir. Kepse Pilavı Malzemeleri
Kepse Baharatı Malzemeleri
Kepse Pilavı Nasıl Yapılır? Geniş ve derin bir tencerede ilk önce tereyağını eritiyoruz. Daha sonra parçaladığımız tavuk parçalarını ve doğradığımız soğan ve sarımsakları soğanlar yumuşayıncaya kadar soteleyip kavuruyoruz. Üzerine domates püresini ekleyip 2-3 dakika daha kaynatıyoruz. Küp küp doğranan domatesleri, havucu, baharatları, tuz ve karabiberi de tencereye ekliyoruz. Yine bu şekilde 5 dakika kadar kaynatmaya devam ediyoruz. Üzerine suyu ve bulyonu ekleyip kaynadıktan sonra ateşi kısıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30 dakika pişiriyoruz. Daha sonra pirinci ekleyip yarım saat kadar pişiriyoruz. Bu aşamada iki önemli püf noktası var. Birincisi, pirinci diğer pilavlarda yaptığımız gibi yıkayıp suda bekletmiyoruz. İkincisi ise, eğer tavuk etlerini kızartmak istiyorsak, bu aşamada tavukları fırında kızartıp tekrar ekliyoruz. Yarım saat kadar kaynayan tencereye son 5-10 dakikasında kuru üzümleri ekliyoruz. Bu aşamalardan sonra pilavımız hazır hale gelir. Pilavımızı geniş bir servis tabağına boşaltıp bademlerle süsleyebilir ve yanında salata ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |