Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Nohutlu Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Pirinç Pilavı

Pirinç pilavı, birçok kültürde olduğu gibi Türk mutfağında da önemli bir yere sahiptir. Her ne kadar pirinç pilavının kilo aldırdığı ve sık tüketilmemesi gerektiği yönünde görüşler bulunsa da, pirinç pilavı geleneksel bir lezzet olarak sofralardan eksik edilmez. Pirinç pilavı, doğru tekniklerle hazırlandığında, yanına başka bir yemek gerektirmeyecek kadar doyurucu ve lezzetli bir ana yemektir.

Pirinç Pilavı Pişirmenin Önemli İpuçları

  • En önemli nokta, pilavın ölçüsüdür. "1/1,5" oranı, yani bir bardak pirince 1,5 bardak su ekleyerek pirinç pilavının lapa olma ihtimali neredeyse tamamen ortadan kaldırılabilir. Pirinci önceden tuzlu ve sıcak suda bekletirseniz, bu oran "1/1" yani bir bardak pirinç, bir bardak su olmalıdır.
  • Pilav yapılacak pirince, üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ilave edilip, biraz tuz ve 3-4 damla limon suyu eklenerek en az 20 dakika kadar bekletildikten sonra bol soğuk su ile yıkanmalıdır.
  • Pilavda görüntü açısından zeytinyağı, lezzet vermesi için tereyağı kullanmak gerekir.
  • Çoğunlukla yaygın olan pirinç pilavı pişirmedeki kavurma uygulamasında, tereyağı ve zeytinyağı aynı oranda olup pirinçler şeffaflaşana kadar iyice kavrulmalıdır.
  • Tencereye konulup, kavrulan pirincin üzerine, renginin beyaz olması için 2-3 damla limon suyu, tuz ve bir çay kaşığı şeker eklenerek, ölçüye göre sıcak suyu katılarak kaynatılıp, kaynama işlemi başlayınca ocağın altı kısılmak suretiyle pişmeye bırakılmalıdır.
  • Pilav kaynayıp pişmeye bırakılırken eklenecek bir tatlı kaşığı zeytinyağı, pirincin yapışmasına engel olur.
  • Pilavın güzel olması için, kullanılacak pirincin kalitesi de önemlidir.
  • Pilav piştikten sonra üzeri bir kâğıt havlu ile örtülüp dinlendirilmelidir.
Dikkat edildiğinde, mükemmel sonuç veren bu küçük ama etkili püf noktalarla pirinç pilavının lezzetine lezzet katılacaktır.

Nohutlu Pirinç Pilavı Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • Tuz
  • Taze çekilmiş karabiber

Nohutlu Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinci iyice yıkayarak süzgeçte suyunu süzmesini sağlayınız. Pirinç pilavı için verilen püf noktaları izleyiniz. Tencere ya da tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyup tereyağı eriyince pirinçleri ilave edip, pirinçler tane tane olana kadar kavurunuz. Kavrulan pirince tuzunu ve su bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırınız. Başta yüksek ateşte kaynatınız, kaynamaya başlayınca pilava haşlanmış nohutları ekleyip, kısık ateşte pilavı pişmeye bırakınız. Suyunu tamamen çekince altını kapatıp, dinlenmeye bırakınız. Dinlenen pilavı karabiber serpip servis yapınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ertunga

12 Temmuz 2024 Cuma

Pirinç pilavı yaparken pirinçleri ne kadar süre tuzlu ve sıcak suda bekletmek gerekiyor? Ayrıca, tereyağı ve zeytinyağı aynı anda mı eklenmeli?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ertunga,

Pirinç pilavı yaparken pirinçleri ortalama 20-30 dakika tuzlu ve sıcak suda bekletmek yeterli olur. Bu süre, pirinçlerin nişastasını salmasına ve daha tane tane bir pilav elde etmenize yardımcı olur. Tereyağı ve zeytinyağını aynı anda ekleyebilirsiniz. Bu, pilavınıza hem lezzet hem de kıvam katacaktır. Tereyağı pilavınıza zengin bir tat verirken, zeytinyağı daha hafif ve sağlıklı bir dokunuş sağlar.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri