Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik pilavı, ülkemizde sık sık yapılan çok sağlıklı bir pilav çeşididir. Pilav çeşitlerini bulgurlu ve pirinçli pilavlar olarak ikiye ayıracak olursak, pirinç pilavları arasında gösterilecek enfes bir pilav türüdür. Kalorisi yüksek olan gelik pilavı, yapılışı basit ve pratiktir. Gelik pilavını diğer pilavlardan ayıran en önemli özellik, içerisine süt ve süt ürünlerinin girmesidir. Süt ve kaşar peynirinin kullanıldığı gelik pilavı, bu sebeple hem lezzetini hem de kalorisini iki katına çıkarmaktadır. Daha önceleri kolay kolay bulunamayan gelik pilavı, son zamanlarda ülkemizde restoranlarda da yaygınlaşmaya başlamıştır. İçerisine giren süt ve kaşar peyniri, Türk mutfağına aykırı olmadığından gelik pilavını seven büyük bir kitle bulunmaktadır. Gelik pilavını hem ana yemeklerinizin yanında tüketebilirsiniz hem de kalorisi yüksek ve doyurucu bir pilav türü olduğu için yalnız başına da herhangi bir ana yemek olmadan tüketmek mümkündür. Gelik pilavının ilginç bir yönü de süt ve kaşar dışında içerisinde mantar bulunmasıdır. Mantar severler bu pilava bu nedenle çok ayrı bir ilgi göstermektedir. İçerisine giren bu çeşitlerle çok besleyici ve çok sağlıklı bir pilav olduğunu zaten kanıtlamaktadır. Gelik pilavını günün herhangi bir saatinde kolaylıkla yapabilir ve sofralarınıza misafir edebilirsiniz. Sağlık açısından da çok faydalı olan gelik pilavı, doyurucu olduğu halde hazımsızlık ve kilo kesinlikle yapmaz. Kilo ve hazımsızlık yapmamasının sebebi, içerisinde bol miktarda sebze olmasıdır.

Gelik Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 su bardağı baldo pirinç
  • 1 adet kuru soğan
  • 500 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya 1 bardak zeytinyağı (tamamen isteğe bağlıdır)
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 tutam dereotu
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Tuz
  • Tarçın
  • Yenibahar

Gelik Pilavının Üstü İçin

  • Kaşar peyniri rendesi
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet haşlanmış patates

Gelik Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle pirinçleri güzelce ayıklıyoruz ve yıkıyoruz. Temizlediğimiz pirinçleri bir süre suda bekletiyoruz. Daha sonra pilavı yapacağımız tencerenin içerisine ince ince kıyılmış 1 adet kuru soğanı ve yanında kullanmak istediğimiz yağı yani tereyağını veya zeytinyağını ekliyoruz. Soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca ardından küçük küçük doğradığımız mantarları tencereye ilave ediyoruz. Mantarları da soğanlarla iyice harmanladıktan sonra pirinçleri de tencereye ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Pilav suyunu çekmeye yakın içerisine bezelye ve baharat çeşitlerimizi ekleyerek bir güzel harmanlıyoruz. Bu harmanlama işlemini gerçekleştirdikten sonra tencerenin içerisindeki malzemeleri geçecek kadar pilava su ilave ediyoruz. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra pilavımız pişerken bir yandan da biz pilav üstü için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Öncelikle haşlanmış patatesleri rendeliyoruz. Daha sonra kaşar peynirini rendeliyoruz. Haşlanmış patatese süt ekleyerek güzelce harmanlayıp püre haline getiriyoruz. Patates püresini ayrı bir kenara, rendelenmiş kaşar peynirini de ayrı bir kenara koyarak pilavımızın hazır olmasını bekliyoruz. Yaklaşık pişme süresi 45 dakika olan pilavımız piştikten sonra ortalama 20 dakika da dinlenmeye alıyoruz. Pilav dinlenirken tencerenin kapağını kapatıp pilavı sıcak tutmaya özen gösteriyoruz. Daha sonra hazır durumda olan pilavı servis tabaklarına dolduruyoruz ve üzerine önce bir miktar patates püresi, daha sonra da rendelenmiş kaşar ekliyoruz. Gelik pilavı hazır, servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İtalyan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Zerdeçallı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Zerdeçallı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Karidesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Karidesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Su Oranı

Pilav Su Oranı