İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İran Pilavı

İran pilavı, adından da anlaşılacağı üzere İran yöresine ait bir pilav çeşididir. Pilavlar genel olarak bulgur pilavları ve pirinç pilavları olarak ikiye ayrılır. İran pilavı, pirinç pilavları kategorisinde yer alır ve bu pilavı özel kılan, kullanılan pirincin kalitesi ve özellikleridir.

İran Pilavının Özellikleri

İran pilavı, İran yöresinde yaygın olarak kullanılan ve "basmati" adı verilen bir pirinçle yapılmaktadır. Basmati pirinci, ülkemizde pek bilinmemekle birlikte oldukça lezzetli ve temiz bir pirinç türüdür. İran'da neredeyse tüm evlerde bu pirinç kullanılmaktadır ve bazı bölgelerde "basmati pilavı" olarak da adlandırılmaktadır.

İran'da, normal pirinçle yapılan pilavlar çok az tüketilir ve neredeyse tüm restoranlarda basmati pirinci ile yapılan İran pilavı sunulmaktadır. İran pilavını bir kez tattığınızda, Türkiye'de yapılan pilavları yemekten vazgeçebilirsiniz. Elbette Türk mutfağı çok çeşitli ve kalitelidir, ancak pilav konusunda daha fazla çeşidi ve lezzeti denemek gereklidir. İran pilavı da Türk damak tadına uygun olduğundan, ülkemizde çok beğenilecek bir pilav türüdür.

İran Pilavı İçin Gerekli Malzemeler

  • 3-4 su bardağı basmati pirinci
  • 1 Tutam Safran
  • 1-2 adet soyulup temizlenmiş patates
  • Tereyağı veya zeytinyağı (isteğe bağlı)
  • 3-4 su bardağı su
  • Bir avuç kadar susam
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • İsteğe bağlı diğer baharat çeşitleri

İran Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle geniş bir kabın içerisine basmati pirinci döküp ayıklayınız. Daha sonra pirinci bir kabın içerisinde yıkayıp suyunu süzünüz. Safranı dövecek yardımıyla iyice ufalayınız. Safranı ufaladıktan sonra bir kabın içerisine koyup üzerine 1 bardak sıcak su ilave ederek kabın kapağını kapatınız ve safranın demlenmesi için bekleyiniz. Safranı tuz kararınca kullanacağınız için kalan safranı dolap içerisinde 3-4 gün bekletebilirsiniz. Eğer 3-4 gün içerisinde tekrar İran pilavı yapmak isterseniz bu demi kullanabilirsiniz. Ancak 3-4 gün geçtikten sonra safran özelliğini kaybeder ve kullanılamaz hale gelebilir.

Pirinci 5 dakika kadar kaynar suda haşlayınız ve haşlarken içine göz kararı tuz ekleyiniz. Patatesi yuvarlak dilimler haline getirip bir tencerenin içerisinde tek taraflı olarak kızartınız. Bu işlemi gerçekleştirmeden önce, yani kızartmaya başlamadan susamları da patatesin kızaracak tarafına serpiştiriniz. Daha sonra haşladığınız basmati pirincini patateslerin üzerine dökünüz. Pirincin üzerine de önceden demlemiş olduğunuz safranı tuz veya toz biber serper gibi serpiştiriniz. Tencerenin kapağını kapatarak yaklaşık 20 dakika beklemeye alınız. Altında patates ve üzerinde safran olan bu pilavın tadına doyum olmuyor. İran pilavımız hazır, servis tabaklarına doldurup sofralarınızı süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

İran Pilavının Sağlık Faydaları

İran pilavı, sağlık açısından da oldukça yararlı ve kilo yapmayan, doyurucu özelliğe sahip bir pilavdır. Günün herhangi bir saatinde korkmadan tüketebilirsiniz. Hatta gelişim sorunu yaşayan kişilerde İran pilavının faydalarının görüldüğü de ayrıca belirtilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepse Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepse Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri