Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamsili Pilav

Fırında Hamsili Pilav, Karadeniz mutfağının en özel ve benzersiz lezzetlerinden biridir. Bu eşsiz yemeği mutlaka denemelisiniz. Hem sağlıklı hem de doyurucu olan bu pilav, sofralarınızı şenlendirecek. İşte Fırında Hamsili Pilav tarifimiz.

Gerekli Malzemeler

  • 800 gram hamsi
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 100 ml zeytinyağı
  • 25 gram çam fıstığı
  • 40 gram kuş üzümü
  • 200 gram pirinç
  • 400 ml sıcak su
  • Yarım demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı mısır unu

Hazırlık Aşamaları

1. Hamsilerin Hazırlanması

Öncelikle, hamsileri temizleyin ve kılçıklarını dikkatlice çıkarın. Ayıklanmış balıkları bol su ile yıkayın ve suyu süzülmesi için süzgeçte bekletin.

2. Pirincin ve Kuş Üzümünün Hazırlanması

Başka bir kapta pirinci ve sap kısımlarını temizlediğiniz kuş üzümlerini sıcak suya bastırın. Pirinci birkaç kez yıkayarak nişastasından arındırın.

3. Soğanın ve Çam Fıstıklarının Kavrulması

Soğanı yemeklik şekilde doğrayın ve zeytinyağını bir tavada ısıtın. Soğanları tavaya ekleyin ve orta ateşte, ara ara karıştırarak yumuşayana kadar (yaklaşık 5 dakika) kavurun. Ardından, çam fıstıklarını ekleyin ve pembeleşene kadar (yaklaşık 5 dakika) kavurmaya devam edin.

4. Pilavın Hazırlanması

Suya bastırılmış pirinci süzün ve iyice yıkayın. Pirinci kavrulan soğan ve çam fıstığına ilave edin. Üzerine tuz ve karabiberi serpin, birkaç kez karıştırın. Ardından, süzülmüş kuş üzümlerini ve kuru naneyi ekleyin. Sıcak suyu ilave edip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. Ocağın altını kısın ve pirinçler suyu çekene kadar pişirin.

5. Fırın Kabının Hazırlanması

Fırın kabının dibini yağlayın ve mısır ununun yarısını serpin. Hamsileri, deri kısımları altta olacak şekilde fırın kabının dibine dizin.

6. Pilavın Fırına Verilmesi

Pişen pilavı ocaktan alın ve ince doğradığınız dereotunu ilave edip karıştırın. Pilavı, hamsilerin üzerine dökün ve kaşık yardımıyla yayın. Kalan hamsileri, derileri üstte olacak şekilde pilavın üzerine dizin ve her yerini kaplayın. Üzerine kalan mısır ununu serpin.

7. Pişirme

Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında, hamsilerin üstü pembeleşene kadar (yaklaşık yarım saat) pişirin.

Servis

Fırından çıkan hamsili pilavı 5-10 dakika dinlendirin ve dilimleyerek servis tabağına alın.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ahmer

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Bu tarifi denemek istiyorum ama hamsileri temizlemek ve kılçıklarını çıkarmak zor mu? Ayrıca, pilavın fırının kaç derecede ve ne kadar süre pişirilmesi gerektiğini tam olarak anlamadım, yardımcı olabilir misiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ahmer,

Hamsileri temizlemek ve kılçıklarını çıkarmak başta zor gibi görünebilir, ancak birkaç denemeden sonra el alışkanlığı kazanacaksınız. Hamsileri temizlerken dikkatli ve sabırlı olmanız yeterli olacaktır.

Pilavı fırında pişirirken genellikle 180 derece sıcaklık idealdir. Fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Ancak, fırınınızın performansına göre bu süre biraz değişebilir, bu nedenle arada bir kontrol etmenizde fayda var.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patlıcanlı Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Melek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Melek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Güncel

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Basmati Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilavın Yanına Ne Yapılır?

Pilavın Yanına Ne Yapılır?

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Salçalı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?