Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Şehriyeli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav, özellikle Türk ve dünya mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hemen hemen her sulu yemeğin yanında pilav sofraların olmazsa olmazları arasındadır. En çok tercih edilen pilav türlerinden biri olan şehriyeli pirinç pilavı, yemeklerin yanında sunulabileceği gibi yanına salata ya da cacık yapılarak da servise sunulabilir. Şimdi sizlere pratik ve bir o kadar lezzetli şehriyeli pirinç pilavının yapılışını sunacağım. Genelde pirinç pilavını pirinçleri kavurarak yaparlar fakat bu yöntem bana göre pirinçleri sertleştirir. Size vereceğim tarifte pilavınızın hem tane tane hem de daha lezzetli olacağını göreceksiniz.

Şehriyeli Pirinç Pilavı Malzemeleri: (5 Kişilik)

  • İki su bardağı baldo pirinç
  • Yarım su bardağı şehriye
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir bardak tavuk suyu
  • İki su bardağı kaynamış su
  • Tuz
  • Karabiber

Şehriyeli Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Yirmi dakika önceden pirinçler ılık ve tuzlu suda bekletilir. Pilav tenceresine sıvı yağ ve tereyağı eklenerek eritilir. Üzerine yarım çay bardağı şehriye ve tuz eklenerek şehriyeler koyulaşıncaya kadar kavrulur. Üzerine iki bardak suyu ve tavuk suyu eklenerek kaynaması beklenir. Kaynadıktan sonra pirinçler ilave edilir. Bir kez karıştırılarak ağzı kapalı bir şekilde suyu çekinceye kadar kaynatılır. Kapatmaya beş dakika kala ocağın altı kısılır. Piştikten sonra üzerine gazete ya da havlu peçete koyulup kapağı kapatılarak 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Servise sunulurken isteğe göre üzerine karabiber serpilebilir.

Ekstra Bilgiler

Şehriyeli pirinç pilavını daha lezzetli hale getirmek için birkaç püf noktası bulunmaktadır:

  • Pirinçlerinizi yıkarken nişastanın tamamen çıkması için birkaç kez su ile durulamak önemlidir.
  • Pilavınızı tavuk suyu veya et suyu ile yapmanız lezzetini arttıracaktır.
  • Pilav tenceresi olarak geniş tabanlı ve kalın tabanlı bir tencere tercih edilmelidir.
  • Pilav dinlenirken tencerenin kapağına kağıt havlu koymak, buharın çekilmesini sağlar ve pilavın daha tane tane olmasını sağlar.

Sonuç

Şehriyeli pirinç pilavı, hem pratik hem de lezzetli bir alternatiftir. Doğru teknikler ve malzemelerle yapıldığında sofralarınızın vazgeçilmezi olacaktır. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Divriği Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Havuçlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

1 Tabak Pilav Kaç Kaloridir?

1 Tabak Pilav Kaç Kaloridir?

Güncel

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri