Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Temmuz 2024

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli bulgur pilavı, her sofrada sıkça karşılaştığımız, en çok yapılan pilav çeşitlerinden biridir. Doğu ve Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden olan bulgurun onlarca pilav çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitler arasında en klasik olanlardan biri de domatesli bulgur pilavıdır. Sarımsak aroması herkes tarafından tercih edilmese de, soğan ve sarımsak bu pilava çok yakışır. Diyet yapanların ana yemeklerinin yanında tüketebilecekleri bulgur pilavının orta porsiyon kalori miktarı yaklaşık olarak 175,2'dir.

Domatesli Bulgur Pilavı Malzemeleri

  • İki su bardağı kalın bulgur
  • Bir adet soğan
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı
  • İki diş sarımsak
  • İki orta boy domates
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • Bir yemek kaşığı biber salçası
  • İki adet sivri biber
  • Tuz

Domatesli Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk olarak, bir tencere içinde tereyağı ve zeytinyağı kızdırılır. İçerisine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsak eklenerek, renkleri dönene kadar ara ara karıştırılır. Daha sonra, ufak ufak doğranmış biberler, kabukları soyulmuş ve küp şeklinde kesilmiş domatesler tencereye eklenir. Üç dakika boyunca karıştırıldıktan sonra, ılık su ile açılmış domates ve biber salçaları eklenir. Tuz da eklenerek karışıma bir bardak sıcak su ilave edilir ve domatesler kendilerini salana kadar pişirilir.

Bu aşamada bulguru güzelce yıkayıp süzgeçten geçirdikten sonra, kaynamakta olan tencereye eklenir. Karışımı birkaç defa karıştırdıktan sonra, üzerine bir parmak geçecek kadar sıcak su eklenir ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Su kıvamını kontrol etmek için ara sıra karıştırmak faydalı olacaktır. Gerektiği takdirde biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz. Son olarak, kısık ateşte yaklaşık yirmi dakika pişirilen pilav ocaktan alınır. On dakika demlenmesini bekledikten sonra servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Özlüer

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Bu tarifte tereyağı ve zeytinyağı birlikte kullanılıyor, acaba sadece zeytinyağı kullanarak da aynı lezzeti yakalayabilir miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Özlüer,

Tereyağı ve zeytinyağı farklı tat ve yapıda oldukları için, sadece zeytinyağı kullanarak aynı lezzeti yakalamak zor olabilir. Tereyağı yemeklere daha zengin ve kremsi bir tat katarken, zeytinyağı daha hafif ve meyvemsi bir aromaya sahiptir. Ancak, sadece zeytinyağı kullanmak istiyorsan, lezzet farkı olabileceğini göz önünde bulundurmalısın. Deneyip sonuçları gözlemleyebilirsin, belki de yeni bir tat keşfedersin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Çin Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çin Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Börülceli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Börülceli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Pilav Tarifi ve Malzemeleri