Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Pilav

Mercimekli pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir ve hazırlanması son derece kolaydır. Genelde herkes tarafından sevilerek tüketilir. Antep mutfağında salçalı yapılırken, diğer yörelerde genellikle salça eklenmez. Mercimekli pilavı pişirirken ekleyeceğiniz yağın tereyağı olmasına dikkat etmelisiniz; bu sayede mercimekli pilavın lezzeti tam olarak istenilen düzeyde olur. Mercimekli pilava ekleyeceğiniz mercimeklerin ithal olmayan, yerli mercimekler olmasına dikkat etmelisiniz. Yerli mercimekler genellikle GDO'suz olduğu için hem sağlık açısından hem de lezzet açısından daha iyidir. Mercimekli pilav için genel olarak siyah mercimek tercih edilir, fakat damak zevkinize göre kırmızı mercimek haricinde farklı mercimekler de kullanabilirsiniz. Bu tarifte siyah mercimek kullanımı önemli bir ayrıntıdır. Mercimekli pilavda kullanacağınız kuru soğan tercihi ise size kalmıştır; dilerseniz soğansız olarak da hazırlayabilirsiniz. Mercimekli pilavınızı evde mayalanmış yoğurttan yapılan ayran ve yanında turşu ile sunabilirsiniz. Eğer yaz aylarındaysanız turşu yerine domatesli yaz salatası daha uygun olur.

Mercimekli Pilav İçin Gerekli Malzemeler

  • Bir buçuk su bardağı pilavlık orta bulgur
  • Bir su bardağı siyah ya da yeşil mercimek
  • Bir adet kuru soğan
  • İki yemek kaşığı kadar tereyağı
  • İki yemek kaşığı sıvı yağ
  • Sıcak su
  • Tuz

Mercimekli Pilav Nasıl Yapılır?

Mercimekli pilavın yapımına ilk olarak mercimekleri haşlayarak başlayacağız. Bunun için mercimekleri yıkayıp süzdükten sonra pilavı pişireceğimiz tencereyi ocağa alarak, içerisine iki su bardağı su ilave ediyoruz. Orta harlı ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıyoruz ve beş-on dakika kadar haşlıyoruz. Haşlamada dikkat etmemiz gereken nokta, mercimeklerin kabuklarından ayrılmamasıdır. Eğer mercimekler kabuklarından ayrılırsa lezzeti kaçar. Haşladıktan sonra az tuzunu serpiştiriyoruz. Diğer taraftan, küçük bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı ekliyoruz, kuru soğanı soyup ince ince doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanları alıp mercimeklerin üzerine ekliyoruz. Mercimekleri suyunu özellikle süzmüyoruz; bu sayede vitaminleri ve lezzetini korumuş oluruz. Daha sonra bulguru ilave ediyoruz ve üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip son olarak tekrar tuzunu kontrol edip, kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp dinlendirdikten sonra, mercimekli pilavımız hazırdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Birsen

19 Nisan 2024 Cuma

Mercimekli pilavın içerisine yeşil soğan ya da kırmızı soğandan hangisini kullanmamız daha güzel olur? Bir de içerisine tadını ve kokusunu güzel yapmak için nane koysak tadını bozar mı? Farklı şeyler denemek istiyorum ancak yine de güzel olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Yeşil soğan kullanırsanız, mercimekli pilava daha taze ve hafif bir tat katarsınız. Kırmızı soğan ise daha yoğun bir lezzet verir. Nane eklemek tadına farklı bir boyut katabilir ve genellikle pilavlara hoş bir aroma verir, ancak miktarını iyi ayarlamak gerekir. Az miktarda kullanırsanız tadını bozmadan farklılık yaratabilirsin. Denemekten korkmayın, yeni tatlar keşfetmek yemek yapmanın en eğlenceli yanlarından biridir!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Biberli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Maklube Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fasulyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Bulgur Pilavı Kaç Kalori?

Arap Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri