Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Mercimekli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli pilav; Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biridir, hazırlanması son derece kolaydır. Genelde herkes tarafından sevilerek yenir. Antep mutfağında salçalı yapılırken, diğer yörelerde genellikle salça eklenmez. Mercimekli pilavı pişirirken ekleyeceğiniz yağın tereyağı olmasına dikkat etmelisiniz, bu sayede mercimekli pilavın lezzeti tam olarak istenilen düzeyde olur. Mercimekli pilava ekleyeceğiniz mercimeklerin ithal olmayan yerli mercimekler olmasına dikkat etmelisiniz. Yerli mercimekler GDO su ile oynanmadığı için hem sağlık açısından hem de lezzet açısından daha iyidir. Mercimekli pilav için genel olarak siyah mercimek tercih edilir, tabi sizin damak zevkinize göre kırmızı mercimek haricinde farklı mercimekler de kullanabilirsiniz. Bizim tarifimiz de siyah mercimekten hazırlanması önemli bir ayrıntıdır. Mercimekli pilavında kullanacağınız kuru soğan tercihi ise size kalmıştır. Dilerseniz soğansız olarak da hazırlayabilirsiniz. Mercimekli pilavının evde mayalanmış yoğurttan yapılan ayran ve yananda da turşu ile sunabilirsiniz. Eğer yaz aylarında iseniz turşu yerine domatesli yaz salatası daha uygun olur.

Mercimekli pilav için gerekli olan malzemeler
  • Bir buçuk su bardağı pilavlık orta bulgur.
  • Bir su bardağı siyah ya da yeşil mercimek.
  • Bir adet kuru soğan.
  • İki yemek kaşığı kadar tereyağı.
  • İki yemek kaşığı sıvı yağ.
  • Sıcak su.
  • Tuz.
Mercimekli pilavı nasıl yapılır?

Mercimekli pilavının yapımına ilk olarak mercimekleri haşlayarak başlayacağız. Bunun için mercimekleri yıkayıp süzdükten sonra pilavı pişireceğimiz tencereyi ocağa alarak, içerisine iki su bardağı su ilave ediyoruz. Orta harlı ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynanaya başlayınca ocağın altını kısıyoruz ve beş on dakika kadar haşlıyoruz. Haşlamada dikkat etmemiz gereken nokta mercimeklerin kabuklarından ayrılmamasıdır eğer mercimekler kabuklarından ayrılır salar lezzeti kaçar. Haşladıktan sonra az tuzunu serpiştiriyoruz. Diğer taraftan küçük bir tencerede tereyağı ve sıvı yağı ekliyoruz, kuru soğanı soyup ince ince doğrayıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanları alıp mercimeklerin üzerine ekliyoruz. Mercimekleri suyunu özellikle süzmüyoruz, bu sayede vitaminleri ve lezzetini korumuş oluruz. Daha sonra bulguru ilave ediyoruz ve üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip son olarak tekrar tuzunu kontrol edip, kapağını kapatıyoruz. Kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Ocaktan alıp dinlendirdikten sonra, mercimekli pilavımız hazırdır.

Afiyet olsun.

Mercimekli Pilav Yorumları

soru

Birsen

19 Nisan 2024 Cuma

Mercimekli pilavın içerisine yeşil soğan ya da kırmızı soğandan hangisini kullanmamız daha güzel olur? Bir de içerisine tadını ve kokusunu güzel yapmak için nane koysak tadını bozar mı? Farklı şeyler denemek istiyorum ancak yine de güzel olmayacağından korkuyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Yeşil soğan kullanırsanız, mercimekli pilava daha taze ve hafif bir tat katarsınız. Kırmızı soğan ise daha yoğun bir lezzet verir. Nane eklemek tadına farklı bir boyut katabilir ve genellikle pilavlara hoş bir aroma verir, ancak miktarını iyi ayarlamak gerekir. Az miktarda kullanırsanız tadını bozmadan farklılık yaratabilirsin. Denemekten korkmayın, yeni tatlar keşfetmek yemek yapmanın en eğlenceli yanlarından biridir!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Sade Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Sade Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Güncel

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Buhara Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Karabuğday Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Karabuğday Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Duvaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Duvaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Patatesli Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Patatesli Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav Nasıl Yapılır?

Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Kore Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kore Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuş Üzümlü Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tel Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6