Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?
05 Temmuz 2024

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Pilavın Püf Noktaları

Pilav, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Tane tane olsun ama kuru olmasın, yumuşacık olsun ama lapa olmasın diye birçok kişi için pilav yapmak zor bir görev haline gelebilir. Pilavın onay görmesi, neredeyse mükemmel bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Pilavı tutturmak kolay değildir ve ustalık gerektirir. Herkes mükemmel pilav yapamaz. Bir usta olsanız dahi bazen pilav istediğiniz gibi olmayabilir. Ancak bu püf noktalarını dikkate alarak yapacağınız pilavın tane tane ve yumuşacık olduğunu görünce, pilav yapmanın aslında hiç zor olmadığını fark edeceksiniz. Bu yazımızda sizlere pilav yapmanın önemli püf noktalarını aktaracağız. Birbirinden farklı birçok pilav tarifi olmasına rağmen, aslında pilav yapımında temel prensipler pek değişmez. Çoğu yemekte olduğu gibi, fark detaylarda gizlidir.

İşte Güzel Pilav Yapmanın Püf Noktaları

  • Pirincin çeşidi önemlidir; baldo pirinç, genellikle en iyi sonucu verir.
  • Pirinci pişirmeden önce ıslatmak, yumuşacık olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine yardımcı olur. Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika bekletin. Sonra pirinci bol suyla yıkayıp nişastasını çıkarmalısınız. (Suyun berraklaşması gerekir)
  • İyi bir pilav için tereyağı her zaman lezzet demektir. Sağlık probleminiz varsa tereyağı yerine sıvıyağ tercih edebilirsiniz. Çoğunlukla ikisini karıştırmak da iyi sonuçlar verir. Tencereye önce yağı koymalı ve biraz kızdırmalısınız. Sonra pirinci ekleyip, tuzu serpmeli ve pirinç tane tane olana kadar kavurmalısınız.
  • Pirinci kavururken hafif renk değiştirince suyunu ekleyin. Çok fazla kavrulan pirincin rengi koyulaşır ve su çekmez. 2 su bardağı pirinç koyduysanız, 2 su bardağı sıcak su eklemeniz gerekir. (Eğer pirinç tuzlu suda beklemediyse, ölçü 2 su bardağı pirince 3 su bardağı sıcak su olmalı). Baldo pirinçler genellikle 1 ölçüye 1,5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçler için bir parmak daha az su koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip biraz su ilave etmek risk almaktan daha mantıklıdır.
  • Pirince sıcak suyu ekleyince 1-2 damla limon suyu ekleyin. (Pirincin parlak olması için)
  • Pirinci ocağın en küçük gözünde ve en düşük ısısında pişirin ve demlenmesi için en az 20 dakika bekleyin.
  • Önce iyice kaynamasını bekleyip sonra altını kısıp kapağını kapatmak gerekir.
  • Pilav pişerken olabildiğince karıştırmayın, çünkü pirinçler kırılıp diri görüntüsünü kaybeder.
  • Pilav pişince biraz yumuşak olduğunu fark ederseniz, sakın kapağını kapatmayın; üstü açık bir şekilde demlendirin. Aksi takdirde yumuşak olan pilav iyice lapa olur.
  • Yağı az geldiyse, küçük bir tavada biraz yağı ısıtıp üzerine gezdirebilirsiniz.
  • Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula ile çok hafif karıştırmak gerekmektedir. Bu, nem dengesini sağlayarak tanelerin iyice açılmasını sağlar.
  • Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız, pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gereklidir. Birkaç damla limon suyu da beyaz ve parlak olmasını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kırgız Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kırgız Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kabaklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri