Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Pilavın Püf Noktaları, Pilav Türk mutfağının dayanılmaz lezzetlerinden biridir. Tane tane olsun ama kuru olmasın, yumuşacık olsun ama lapa olmasın diye diye bazılarımız için pilav uygulamak kâbus haline dönüşebilir. Pilavımızın onay görmesi hemen hemen harika pilav yapmamıza bağlanır. Pilavı tutturmak da kolay değil ve ustalık isteyen bir iştir. Herkes harika pilav yapamaz. Bir usta olsanız dahi bazen pilav dilediğiniz gibi olmayabilir. Ancak bu püf noktalarını dikkate alarak yapacağınız pilavın tane tane ve yumuşacık olduğunu görünce, pilav yapmanın aslında hiç zor olmadığını göreceksiniz. Bu yazımızda sizlere pilav yapmanın önemli püf noktalarını vermek istedik. Birbirinden farklı birçok pilav tarifi olmasına nazaran esasında pilav yapımı hemen hemen daima bir fark yoktur. Şartları pek değişmez. Pek çok yemekte olduğu gibi fark detaylarda gizlidir.

İşte Güzel Pilav Nasıl Yapmanın Püf Noktaları
  • Pirincin çeşidi önemli, baldo pirinçte her zaman daha iyi netice alırsınız.
  • Pirinci pişirmeden önce ıslatmak yumuşacık olmasına ve tanelerin içinin eşit derecede pişmesine destek olur. Pirinci ılık tuzlu suda 30 dakika bekletelim. Sonra pirinci bol suda yıkayıp nişastasını çıkarmalıyız. (Suyun berraklaşması gerekir)
  • İyi bir pilav için her daim tereyağı lezzet demektir. Sağlık probleminiz varsa tereyağı yerine sıvıyağ tercih edebilirsiniz. Ben çoğunlukla ikisini karıştırırım. Tencereye önce yağı koyulmalı ve biraz kızdırılmalı. Sonra pirinci ekleyip, tuzu serpmeliyiz ve pirinç tane tane olana kadar kavurmalıyız
  • Pirinci kavururken hafif rengi dönünce suyunu ekleyin, çok fazla kavrulan pirincin rengi koyulaşır ve su çekmez. 2 su bardağı pirinç koyduysanız iki su bardağı da sıcak su koymanız gerekir. (Şayet pirinç tuzlu suda beklemedi ise ölçü 2 su bardağı pirince 3 su bardağı sıcak su olmalı). Baldo pirinçler çoğunlukla 1 ölçüye 1,5 ölçü su çeker. Önceden ıslatılan pirinçler de bir parmak daha az koymak gerekir. Diri olursa kontrol edip biraz su ilave etmek risk almaktan daha mantıklı.
  • Pirince sıcak suyu ekleyince 1-2 damla da limon suyu ek edelim. (Pirincin parlak olması için)
  • Pirinci ocağın en küçük gözünde ve en düşük ısısında pişirelim ve demlenmesi için en az 20 dakika beklenmeli.
  • Önce iyice kaynamasını bekleyip sonra altını kısıp kapağını kapatmak gerekir.
  • Pilav pişerken olabildiğince karıştırmayın, çünkü pirinçler kırılıp diri görüntüsünü kaybeder.
  • Pilav pişince biraz yumuşacık olduğunu fark ederseniz sakın kapağını kapatmayın, üstü açık bir biçimde demlendirin. Esasen yumuşacık olan pilav iyice lapa olur. Üzerine havlu kapatmaktan çok daha gösterişli.
  • Yağı az geldiyse minik bir tavaya biraz yağ koyup biraz ısıtıp üzerine gezdirebilirsiniz.
  • Pilavın altını kapattıktan sonra, demlenmeye bırakmadan önce spatula sayesinde çok hafif karıştırmak gerekmektedir. Nem dengesi sağlandığı için taneler iyice açılıyor.
  • Pilavın beyaz olmasını istiyorsanız pirinçleri yağı yakmadan kısık ateşte kavurmak gerekli. Birkaç damla limon suyu da beyaz ve parlak olmasını sağlar.

Pilavın Püf Noktaları Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pilav Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Midye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İnce Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Çerkez Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?dir?

1 Tabak Pilav Kaç Kalori?dir?

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İran Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sade Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domates Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domates Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6