Buhara Pilavı, görüntüsü ve lezzeti ile herkesin sevebileceği bir tariftir. Tek başına bir lezzet şöleni olan pilav, Adıyaman yöresinde sıkça yapılan bir pilav çeşididir. Özbek pilavına benzerliği olan bu tarif, tercihe göre nohut ve bezelye ile de zenginleştirilebilir. Kuşbaşı et yerine tavuk da kullanılabilir. Ancak, pilav yapımında tavuk etini tercih edenler bilmelidir ki bu, yalancı bir Buhara Pilavı olacaktır. Pirinç ile yapılan pilavlarda dikkat edilmesi gereken en önemli püf noktalarından biri, pirinçlerin iyi yıkanmasıdır. Nişastası iyice temizlenmeyen pirinçlerin lapa olma olasılığı yüksektir. Buhara Pilavı Malzemeleri
Buhara Pilavı Nasıl Yapılır? İlk olarak kuşbaşı etler yıkanarak tencereye alınır. Üzerine on su bardağı sıcak su eklenir. Üzerine tuz serpilerek bir saat kısık ateşte pişirilir. Pişirilen et ayrı bir kaba aktarılır. Kalan et suyu yedi su bardağına tamamlanır. Pirinçler ılık tuzlu suda yirmi dakika bekletilir. Süzgece alınarak nişastası gidene kadar suyla yıkanır. Havuçlar soyularak küp şeklinde kesilir. Kuş üzümü ve kuru üzüm ılık suda on beş dakika bekletilir. Kuru soğanlar ise soyularak ufak ufak doğranır. Bir tencere içerisine tereyağı ve sıvı yağı alınarak kısık ateşte eritilir. Üzerine soğan ve dolmalık fıstık eklenerek karıştırılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edilir. Daha sonra üzerine pirinç ilave edilerek kısık ateşte on dakika karıştırılır. Et ve havuçlar eklenerek karıştırmaya devam edilir. Tuz, şeker, limon suyu, kuş üzümü, kuru üzüm ve hazırlanan yedi bardak sıcak et suyu ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pirinç suyunu çekene kadar pişirilmeye devam edilir. Son olarak ocağın altı kapatılarak pilav son kez alttan üste doğru karıştırılır. 10-15 dakika pilavı dinlendirdikten sonra Buhara Pilavınızı servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |