Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç pilavı, genel olarak yapılışında gözümüze zor görünen, çoğu kişinin bir türlü yapamıyorum, pilavı tutturamıyorum dediği tariflerden biri olmaktadır. Pirinç pilavı yapılışında kullanılan malzeme ölçüsüne dikkat edildiğinde ve aşağıda oluşturulan tarifi birebir uyulduğu zaman pirinç pilavı yapılışının o kadar da zor olmadığını fark edeceksiniz. Pirinç pilavı yapmadan önce sizlere pilav yaparken dikkat etmeniz gereken ufak püf noktadan bahsedeyim. Pirinç pilavını yatığımız zaman kesinlikle tereyağı kullanılması gerekir. Tereyağı pirinç pilavına daha lezzetli bir tat oluşturur. Bunun yanı sıra pirinci alırken baldo pirinç alınması gerek. Pirinç pilavı yapılışında kırık olan pirinçler tercih edilmez. Eğer pirinç pilavının daha beyaz görünmesini istiyorsanız sıcak suyu ilave ederken birkaç damla limon suyu damlatılması gerek. Teflon tavada kullanılması gereklidir ve pilav olduktan hemen sonrasında servis yapılmamalıdır, bir süre dinlendirilmesi gerekir. Şimdi pirinç pilavı tarifine başlayalım.

Pirinç pilavı malzemeleri
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 fincan arpa ya da tel şehriye
  • 1 adet tavuk bulyon
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz
Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Pirinç pilavı yapılışına ilk olarak hazırlanan bir teflon tava içerisine tereyağını ilave ederek başlayalım ve sonra teflon tavayı ocağa alıp ocağı açalım. Tereyağı hafif olarak kızdıktan sonra şehriyeyi ilave ederek, şehriyeler renk değiştirene kadar kavuralım. Daha önceden yıkanmış olan baldo pirinçleri de tavaya ilave ederek kavurmaya devam edelim. Yaklaşık olarak 5 dakika kadar hiç durmadan karıştırmamız gerek. Eğer karıştırılmaz ise pirinç pilavının dibi tutar. Bu arada bir kaba 3,5 su bardağı sıcak su ve tavuk bulyonu ilave ederek karıştıralım (İsteğe göre tuz ilave edelim fakat bulyon tuzlu ona dikkat emek gerek). Bu karışımı da pirinç ve şehriyenin kavrulduğu tavaya ilave edelim ve birkaç kez karıştıralım. Sonra tencerenin kapağını kapatalım, ocağın altını kısalım ve yaklaşık 20 dakika kadar pişmeye bırakalım. Bu süre içerisinde pilavı kontrol etmek için tencerenin kapağını çok sık olarak açıp kapatmamak gerek. 7-8 dakikanın sonrasında kapağı açıp pilav suyunu çekmiş mi diye kontrol etmelisiniz ama kapağı çok sık açarak buharında pişmesine engel olmayın. Pirinçler suyu tamamen çektiği zaman, pilavınız dibine tutmadan altını kapatmanız gerek ve pirinç pilavınızı birkaç kez karıştırmalısınız. Pilavı karıştırdıktan sonra tencerenin üzerine kâğıt havlu sererek kapağını kapatalım ve 15 dakika kadar dinlenmesini bekleyelim. Kâğıt havlu buharı çekmeye yarar ve pilavınız tane tane olur. Pirinç pilavı bu aşamadan sonra hazır olacaktır.

Afiyet olsun.

Pirinç Pilavı Püf Noktaları
  • Pirinci hazırlarken ilk önce ılık tuzlu su içerisinde yarım saat kadar bekletelim,
  • Pirinci bol suda yıkayarak nişastasını çıkartalım. (Suyun berrak olması gerek)
  • Tavaya ilk önce zeytinyağı eklenmeli ve biraz kızdırılmalı,
  • Sonra pirinç ilave edilerek, tuzu eklemeliyiz ve pirinç tane tane olana kadar kavurmamız gerekir,
  • Kavurma işlemi tamamlanmaya yakın tereyağını ilave edelim. (Yağın yanmaması gerek).
  • 2,5 su bardağı pirinç ilave edildiyse iki buçuk su bardağı da sıcak su eklemek gerekir. (Eğer pirinç tuzlu suda kalmadıysa ölçü olarak 2,5 su bardağı pirince 3,5 su bardağı sıcak su eklenmelidir)
  • Pirince sıcak suyu ekleyince birkaç damla limon suyu ekleyelim. (Pirincin parlak olması amacıyla)
  • Pirinci ocağın en kısık olan bölümünde 20 dakika kadar pişmeye bırakalım ve piştikten sonra demlenmesi için de bekletmek gerekir. Bu şekilde pirinç pilavı daha lezzetli olacaktır.

Pirinç Pilavı Yorumları

soru

Sâliha

22 Nisan 2024 Pazartesi

İyi günler bugün dışarıda işim vardı ve çocukların okul çıkış saatine zor yetiştim. Dolayısıyla yemek yapacak vaktim olmadı hemen üzerine pirinç pilavı koymak istiyorum fakat pirinci suda bekletmedim. Acaba direkt pirinci kavurarak yapsam olur mu? Lütfen bu konuda bana bilgi verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Merhaba, pirinci suda bekletmeden de pilav yapabilirsiniz. Pirinci kavurarak yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Öncelikle pirinci iyice yıkamanız gerekiyor, nişastasını gidermek için. Sonra tencerede yağı kızıdıktan sonra pirinci ekleyip kavurun. Kavurma işlemi pirincin daha lezzetli olmasını sağlar. Kavurduktan sonra üzerine suyu ekleyip pilavı pişirebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Editörün Seçtiği

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Afgan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Afgan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kepekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kepekli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mengen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6