İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi

İç pilav, özellikle Doğu kültüründe yer alan ve zaman içinde gelenekselleşmiş bir pilav türüdür. İç pilavı perde pilavında, kuzu kaburga doldurmada veya tavuk doldurmada hazırlayabileceğiniz gibi, sade olarak da kavurmanın yanında hazırlayıp servis edebilirsiniz. Yapım aşaması son derece zahmetli ancak çok lezzetli bir yemektir. İç pilavın içini tavukla veya etle zenginleştirmeniz ve içeriğini değiştirerek hazırlamanız mümkündür. Ancak asıl iç pilav ciğer kuşbaşı ile hazırlanır. Sade bir iç pilav hazırlamak istiyorsanız mutlaka içinde ciğer olmalıdır. Perde pilavı için bir iç pilav hazırlayacak olursanız içine mutlaka haşlanmış tavuk kullanmanız gerekir. Kuzu kaburga dolma için hazırlayacağınız iç pilava ise mutlaka kuşbaşı et kullanmanız gerekir. Baharat ve içerik aynı olsa da iç pilavı kullanacağınız yemek türü ve yeri çok önemlidir. Bu nedenle iç pilav hazırlarken çok dikkatli ve itinalı olmanız gerekir. Aksi takdirde iç pilavı ne kadar güzel hazırlarsanız hazırlayın, yanlış yerde yanlış iç pilavı kullanmak yemeğin lezzetini değiştirecektir. Şimdi iç pilavın yapım aşamasına geçelim.

İç Pilav Tarifi Malzemeleri

  • 1 çorba kasesi baldo pirinç
  • 2.5 çorba kasesi kaynamış sıcak su
  • 1 paket dolmalık çam fıstığı
  • 1 paket kuş üzümü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy kuru baş soğan
  • 1 tutam dere otu
  • 100 gram kuşbaşı kuzu ciğer
  • 1 adet orta boy çubuk tarçın
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı işlenmemiş çiğ badem
  • Üzerine gezdirmek için 2 yemek kaşığı tereyağı

İç Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bademlerin kabuklarının soyulması için geniş bir kaseye alın ve üzerine sıcak su koyup üzerini kapatın. Daha sonra kabukları soyulana kadar bademleri suda dinlendirin. Ayrı bir kasenin içine kuş üzümlerini dökerek üzerine ılık su dökün ve kuş üzümlerinin şişmesi için üzerini kapatıp dinlendirin. Geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak altını yakın. İçine kuru soğanı küçük küçük yemeklik doğrayarak karıştırın. Soğanın suyu biraz çekilince içine zeytinyağını dökün ve soğanlar hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Daha sonra içine bademleri süzdükten sonra kabuklarını soyarak ekleyin. Ardından dolmalık fıstıkları ekleyerek karıştırın. Kuş üzümü şiştikten sonra suyunu süzün ve tencerenin içine ekleyin. Hafif kızardıktan sonra ocağın altını kısın. Daha sonra içine küçük küçük doğranmış kuşbaşı kuzu ciğerini ekleyerek karıştırmaya devam edin. Ocağın altını biraz daha açın.

Ciğerler piştikten sonra baldo pirinçleri ayıklayıp suya tutun ve suyunu süzdükten sonra ciğerlerin içine ekleyin. İyice karıştırdıktan sonra üzerine kaynamış sıcak su ekleyin. Tahta bir kaşık ile harmanladıktan sonra üzerine çubuk tarçını, tuzunu ve karabiberini ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Demlenerek pişmesi için üzerini havlu bir mutfak bezi ile örtün. Kapağın içine kağıt havlu da uygulayabilirsiniz. Böylelikle pilav buharını alarak demlenerek pişmesini sağlar. Pilav kaynadıktan sonra ocağın altını en düşük ayarda kısarak yavaş yavaş pişmesini sağlayın. Hazırlayacağınız bu iç pilav tarifi perde pilavında ya da kuzu kaburga dolmada kullanmak isterseniz pilavı bir miktar çiğ ve sulu bırakmanız gerekecektir. Çünkü yoğun fırın ateşinde de pişmesi gerekir. Pilav suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatarak ilk sıcağı gidene kadar dinlendirin ve ardından şık bir servis kasesine alarak üzerini dere otu ile süsleyip servis edin.

Şimdiden Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zenan

04 Haziran 2024 Salı

Geçenlerde bir misafirliğe girmiştik. Çok güzel pilav yapmışlardı. Bende dayanamayıp bunun nasıl yapıldığını sordum. Bunun adınin iç pilav olduğunu söylediler belirli malzemeler katarak evde yapılabileceğini de söylediler. Ben de evde iç pilav yapabilmek için hangi malzemeleri kullanmalıyım ve hazırlanışı nasıl olmalıdır?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zenan,

İç pilav yapmak için gereken malzemeler ve hazırlanışı şu şekildedir:

Malzemeler:
- 2 su bardağı pirinç
- 2,5 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 adet orta boy soğan
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz

Hazırlanışı:
1. Pirinci yıkayıp ılık suda 20-30 dakika kadar bekletin ve süzün.
2. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alıp eritin.
3. Küçük doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
4. Dolmalık fıstıkları ekleyip birkaç dakika kavurun.
5. Süzülmüş pirinci ekleyip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya devam edin.
6. Kuş üzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, tuz ve toz şekeri ekleyin.
7. Sıcak su veya tavuk suyunu ekleyip karıştırın.
8. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
9. Piştikten sonra ince kıyılmış dereotu ve maydanozu ekleyip karıştırın.
10. 10 dakika demlenmeye bırakın ve ardından servis yapın.

Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Kuzu Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri