Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabune pilavı, Ülkemizin kendine has ve özgü olan birbirinden değişik ve bir o kadarda lezzetli yöre yemekleri bulunmaktadır. Bu yöre yemekleri Türk mutfağına zenginlik katmakta ve ülkemize her yerden gelen yabancı turistlerin ağzında bir damak zevki bırakmaktadır. Bu yemeklerden bazıları da düğün yemekleridir. Düğün yemeklerinde olmazsa olmaz bir yemeği de pilavdır. Kabune pilavı da genellikle düğünlerde olmak üzere, özel akşamlarda da yapılan bu yemek mis gibi kokan gül diyarı Isparta'dan çıkmıştır. Isparta'da düğünlerde bahçelerinde çok büyük kazanlarda ve erkek aşçılar, odun ateşinde pişirilmektedir. Yöre düğünleri bu pilavsız olmamakla birlikte, bir tabağı bitiren bir tabak daha istemektedir.

Isparta yöresinin sevilerek yenen bu meşhur yemeğin, yöre insanı tarafından bilinen bir hikayesi de bulunmaktadır. Zamanında kaynana ve gelin aynı evde yaşarlarmış. Kaynana bir gün evden çıkarken gelinine ben gelene kadar güzel bir yemek yap demiş ve çıkmış. Gelin evde fazla olmayan malzemeler ile et, soğan, nohut ile bir karışım yaparak pilav yapmış. Eve dönen kaynana, tencerenin kapağını açmış ve şaşırmış. Daha sonra yörenin güzel şivesi ile; gı-bu-ne demiş. İşte bu deyiş, zamanımıza “Kabune ” olarak gelmiş. Düğünlerde verilen bu pilavdan önce çorba, sonrasında ise salata ve helva verilir, 6-7 kişilik yer sofralarında afiyetle yenir

Kabune Pilavı Malzemeleri
  • 1 adet bütün gerdan
  • 1.5 su bardağı pirinç (Baldo pirinç önerilir)
  • 1 tabak haşlanmış nohut
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 150 gram tereyağı
Kabune Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce gerdanın yağlarından temizleyip ve yıkayıp, bir soğan ve tuz katıp suda haşlıyoruz. Gerdan haşlanırken pirinci tuzlu sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz. Haşlanan gerdan etlerini güzel bir şekilde kemiklerinden ayırıp, ince ince didikliyoruz. Haşlanan gerdan suyunu da daha sonra kullanmak üzre bir kenara bırakıyoruz. Daha sonra soğanları piyaz şekilde doğrayıp tuz, karabiber ve tercihinize göre yenibahar ovup pilav tenceresine döşeyin. Didiklenmiş gerdan etlerini üstüne yayın, onun üstünü de haşlanmış nohutları yaydıktan sonra pirinçleri iyice süzdükten sonra üzerine dökün. Daha sonra su ve et suyunu ve erittiğimiz tereyağını karıştırıp pilav tenceresinin üzerine gezdirerek dökün ve pilav tenceresini ilk önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirip, dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen pilavı geniş bir tabağa ters çevirerek servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun.

Kabune Pilavı Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Kore Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kore Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?

Tavuklu Pilav Kaç Kalori?

Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Güncel

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişteli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lahanalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Sade Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Sade Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kavurmalı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Soğanlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6