Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Kabune Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kabune Pilavı

Ülkemizin kendine has ve özgü olan, birbirinden lezzetli yöresel yemekleri bulunmaktadır. Bu yemekler, Türk mutfağına zenginlik katmakta ve ülkemize her yerden gelen yabancı turistlerin damak zevkine hitap etmektedir. Bu yemeklerden bazıları da düğün yemekleridir. Düğün yemeklerinde olmazsa olmaz bir yemek de pilavdır. Kabune pilavı, genellikle düğünlerde ve özel akşamlarda yapılan, mis gibi kokan gül diyarı Isparta'dan çıkmış bir yemektir. Isparta'da düğünlerde, bahçelerde büyük kazanlarda ve erkek aşçılar tarafından odun ateşinde pişirilmektedir. Yöre düğünleri bu pilavsız olmaz ve bir tabak yiyen, bir tabak daha istemektedir.

Isparta yöresinin sevilerek yenen bu meşhur yemeğinin, yöre insanı tarafından bilinen bir hikayesi de bulunmaktadır. Zamanında kaynana ve gelin aynı evde yaşarlarmış. Kaynana bir gün evden çıkarken gelinine, "Ben gelene kadar güzel bir yemek yap," demiş ve çıkmış. Gelin evde fazla olmayan malzemeler ile et, soğan ve nohut ile bir karışım yaparak pilav yapmış. Eve dönen kaynana, tencerenin kapağını açmış ve şaşırmış. Daha sonra yörenin güzel şivesi ile; "Gı-bu-ne" demiş. İşte bu deyiş, zamanımıza "Kabune" olarak gelmiştir. Düğünlerde verilen bu pilavdan önce çorba, sonrasında ise salata ve helva verilir ve 6-7 kişilik yer sofralarında afiyetle yenir.

Kabune Pilavı Malzemeleri

  • 1 adet bütün gerdan
  • 1.5 su bardağı pirinç (Baldo pirinç önerilir)
  • 1 tabak haşlanmış nohut
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 150 gram tereyağı

Kabune Pilavı Nasıl Yapılır?

İlk önce gerdanın yağlarından temizleyip ve yıkayıp, bir soğan ve tuz katıp suda haşlıyoruz. Gerdan haşlanırken pirinci tuzlu sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz. Haşlanan gerdan etlerini güzel bir şekilde kemiklerinden ayırıp, ince ince didikliyoruz. Haşlanan gerdan suyunu da daha sonra kullanmak üzere bir kenara bırakıyoruz. Daha sonra soğanları piyaz şeklinde doğrayıp tuz, karabiber ve tercihinize göre yenibahar ovup pilav tenceresine döşeyin. Didiklenmiş gerdan etlerini üstüne yayın, onun üstünü de haşlanmış nohutları yaydıktan sonra pirinçleri iyice süzdükten sonra üzerine dökün. Daha sonra su ve et suyunu ve erittiğimiz tereyağını karıştırıp pilav tenceresinin üzerine gezdirerek dökün ve pilav tenceresini ilk önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirip, dinlenmeye bırakıyoruz. Dinlenen pilavı geniş bir tabağa ters çevirerek servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Karidesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Karidesli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şalgamlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Şalgamlı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri