Temcit Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Temcit Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Temcit Pilavı

Temcit pilavı, Ramazan ayında sahurda yenilmesi için hazırlanan bir pilav türüdür. Ramazan ayında sahurda kalkıp yemek hazırlamak bir hayli zahmetli olduğu için ve çok fazla vakit aldığından, iftardan sonra hazırlanır ve sahura kadar bekletilir. Daha sonra bekletilen pilav ısıtılarak sofraya konur ve afiyetle yenir. Temcit pilavının içerisinde diğer pilav çeşitlerinden farklı bir şey yoktur. Özelliği sadece akşamdan hazırlanmış olması ve ısıtılarak yenmesidir. Fakat bu pilav bulyon eklenerek de çeşitlendirilebilir. Özellikle et bulyon eklenmesi sade bir pilavın tadını oldukça değiştirecektir. Ayrıca, temcit pilavı Türklere özgü bir yemektir.

Temcit Nedir?

Temcit, aynı şeyin sürekli tekrar edilmesi anlamına gelir. Sözlükteki karşılığı 'karşılamak' olarak geçer. Bu tabir, Doğu Anadolu'daki insanların alışkanlıklarından doğmuştur. Recep, Şaban ve Ramazan ayları içerisinde sabah ezanı sonrasında Allah'ın yüceliğini belirtmek için camilerde okunan bir duadır.

Temcit Pilavının Malzemeleri

  • 2 standart su bardağı baldo pirinç
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tablet et bulyon (isteğe göre tavuk bulyon olabilir)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Biraz tuz ve isteğe bağlı karabiber
  • 1 fincan arpa şehriye

Temcit Pilavı Nasıl Yapılır?

Öncelikle eğer zamanınız varsa pirinçleri daha önceden soğuk su dolu bir kaba koyun. Çünkü tarifteki suyun yeterli gelmesi için pirincin biraz suyun içinde kabarması gerekiyor. Başlamadan önce pirinci iyice seçin ve güzelce yıkayın. Birkaç kez üzerinden su geçsin ve nişastası gitsin. Diğer yandan pilav tavasının içine tereyağını koyup eritin. Bir fincan arpa şehriyeyi kızgın yağın içine atın ve iyice kavurun. Rengi pembeleşince, önceden suya koymuş olduğunuz pirincin suyunu süzüp tavanın içine ekleyin. Bir iki dakika kadar pirinçleri kavurun. Zaten sonrasında rengi daha soluk olacaktır. İşte tam bu esnada iki bardak sıcak suyu kavrulan pirincin içerisine ekleyin.

Daha sonra içerisine tuzu ve karabiberi ekleyin ve altını kısın. Eğer aceleniz varsa küçük ocakta altını yarım açabilirsiniz. Pirinçlerin piştiğini anlamak için suyunu çekmesi gerekmektedir. Tavanın ya da tencerenin ağzına bir havlu veya peçete koyabilirsiniz. Çünkü buharı tavanın içinde kalır ve daha çabuk pişer, lezzeti de iki katına çıkar. Pirinçler suyunu çektiyse altını kapatın ve biraz demlenmesini bekleyin. Daha sonra ana yemekle birlikte sunuma hazır hale getirebilirsiniz. Temcit pilavının yanına bol yoğurt ya da cacık yakışabilir. Ayrıca ana yemek olarak et ve tavuk yemekleri tercih edilebilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

İç Pilav Nasıl Yapılır?

İç Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Pilav Ölçüsü Nasıl Ayarlanır?

Melek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Melek Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yağsız Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Yağsız Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri