Sade pilav denilince aklınıza hemen kuru fasulye gelebilir. Çocukluğumda en sevdiğim ikiliydi. Günümüzde sade pilavın yerini garnitürlü pilav, nohutlu pilav gibi farklı ve lezzetli pilavlar almaya başladı. Ancak pilav, klasik Türk mutfağının olmazsa olmazıdır ve bayanların ayarını en zor tutturduğu yemeklerden biridir. Hemen hemen her ana yemeğin yanına pilav yapılır. Hatta dışarıda yediğimiz pek çok yemeğin yanında bile sade pilav ikram edilir. Ekmek ile yemek yemek gibi bir alışkanlığı olmayanlar pilav olmadan doyamaz. Özellikle çocukların sebze yemeklerini tüketmesinde pilavın rolü çok fazladır. Pilav üzerine bu kadar konuştuktan sonra sizlerle annemin klasik sade pilav tarifini paylaşmak istiyorum. Sade Pirinç Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Sade Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır? Pilavın yapımına başlamadan önce pirinçleri ayıklayın ve yıkamadan bir kenarda bekletin. Bir cezvede su kaynatın ve üzerine biraz da soğuk su ilave ederek pirinçleri ıslatın. Islattığınız pirinçlerin içerisine bir tatlı kaşığı tuz atın. Pirinçleri yaklaşık 1 saat bu şekilde bekletin. Daha sonra pirinçleri zedelemeden, kırmadan 5-6 defa soğuk su ile yıkayın. Nişastadan arınması gerekir; eğer su berraksa işlem tamam demektir. Pilav tencerenizin içerisine tereyağını koyun ve eritin. Üzerine sıvı yağı da ilave ederek kısık ateşte kızdırın. Üzerine suyunu iyice süzdürdüğünüz pirinçleri ekleyin ve kısık ateşte kavurun. Kavururken çok karıştırmamaya ve pirinçleri spatula ile alttan alarak karıştırmaya özen gösterirseniz pirinçler kırılmaz. Yaklaşık 15 dakika kavrulan pirinçlerin üzerine pirinç ölçüsünün 2 katı oranında kaynar su ilave edin. Tuz ve limonu da ekleyerek kapağını kapatın ve orta ateşte pişirin. (Limon pirinçlerin beyaz olması için kullanılır.) Pişen pilavı bir örtüye sararak yarım saat dinlendirin. Sade pilav tarifimizi tamamladık. Pilavı kâseye doldurarak servis tabağına ters çevirin ve istediğiniz ana yemek ile karabiberle süsleyerek servis yapın. Şimdiden afiyet olsun. |
Nurcivan
12 Temmuz 2024 CumaAcaba pirinçleri kaynar suya yatırdıktan sonra ne kadar süre bekletmem gerekiyor? Bir de, tereyağı yerine sadece sıvı yağ kullanabilir miyim?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaMerhaba Nurcivan, pirinçleri kaynar suya yatırdıktan sonra genellikle 20-30 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Bu süre pirinçlerin cinsine göre değişebilir, bu yüzden arada bir kontrol etmek iyi olur. Tereyağı yerine sadece sıvı yağ kullanabilirsiniz, ancak tereyağı pilava ekstra bir lezzet katacaktır. Sıvı yağ kullanırken miktarını biraz artırarak tereyağının eksikliğini telafi edebilirsiniz. Afiyet olsun!