Mantarlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
05 Temmuz 2024

Mantarlı Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Pirinç Pilavı

Mantarlı pirinç pilavı, Türk mutfağının lezzetlerinden biridir ve tadı fazlasıyla sevilir. Pirinç pilavsız sofra kurulduğu enderdir. Pirinç pilavı çoğunlukla ek bir yemek olarak hazırlansa da, hakkı verilerek yapıldığında yanında başka bir yemeğe gerek kalmayacak kadar doyurucu ve lezzetli bir yemektir. Günümüzde insanlar, var olan yemek kültürünü yaşatmak için farklı denemeler yaparak yeni lezzetler elde etmeye çalışmaktadır. Pirinç pilavının onlarca çeşidini yapmayı başarmışlardır. Sebzeli pilavlara fazlaca ilgi artmış ve neredeyse tüm sebzelerle pirinç pilavı yapılmaktadır. Bunlardan biri olan mantarlı pirinç pilavının tarifi ise şu şekildedir:

Mantarlı Pirinç Pilavı Malzemeleri

  • 200 gr mantar
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı su
  • 1 orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 limonun suyu
  • Yarım demet dereotu

Mantarlı Pirinç Pilavı Nasıl Yapılır?

Önce pirinci üzerini bir parmak geçecek kadar ılık su ekleyip, biraz tuz ve 3-4 damla limon suyu ekleyerek en az 20 dakika kadar bekletiniz.

Bir tencereye bir litre kadar su koyarak kaynatınız. Mantarları istediğiniz boyda dilimleyiniz. Mantarları ve limon suyunu kaynayan suya ekleyerek 3-4 dakika haşlayınız. Sudan çıkardığınız mantarları yağ konmadan bir tavaya alıp hızlı ateşte suyunu çektiriniz.

Yayvan bir tencereye yağları koyup, dolmalık fıstıkları ekleyiniz. Fıstıklar hafif pembeleşince soğanları ilave ederek pembeleştiriniz. Bol soğuk suyla yıkanıp suyu süzdürülen pirinci, tuzu ve şekeri tencereye ekleyip kavurun. 4-5 dakika sonra renkleri değişecektir. Mantarları da ekleyerek birkaç kez çevirip, karabiberini ve suyunu ilave ediniz. Önce yüksek ateşte, sonra kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişiriniz.

Ocağı kapattıktan sonra dereotunu pilavın üstüne atıp kapakla tencere arasına kâğıt havlu koyarak kapağı kapatıp demlenmeye bırakınız. Pilavınızı ılık bir şekilde servis edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Mantarlı pirinç pilavını daha da lezzetli hale getirmek için bazı ekstra malzemeler ekleyebilirsiniz. Örneğin, ince doğranmış sarımsak veya taze biberiye ekleyerek pilavınıza farklı bir aroma katabilirsiniz. Ayrıca, pilavın yanında yoğurt ve turşu ile servis yaparak yemeğinizi daha zengin hale getirebilirsiniz.

Mantarlı pirinç pilavı, besin değeri yüksek ve sağlıklı bir yemektir. Mantar, protein ve çeşitli vitaminler açısından zengin bir besindir. Pirinç ise karbonhidrat kaynağıdır ve enerji verir. Bu nedenle, mantarlı pirinç pilavı dengeli bir öğün seçeneği olabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bademli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Değişik Pilav Tarifleri ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Büryan Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulyonlu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pilav Su Oranı

Pilav Su Oranı

Güncel

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Türkmen Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Diyet

Bulgur Pilavı Diyet

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Perde Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri