Yarma Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Yarma Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Yarma Pilavı

Yarma, buğdayın kaynatılıp, dibeklerde dövülerek kabuğunun ayrılmasından sonra elde edilen şifa dolu bir tahıldır. Anadolu'da yaygın olarak kullanılan yarma, buğdayın bulgura dönüştürülmeden önceki son halidir. Kabuklarından ayrılan buğday, değirmenlerde bulgur yapımı için kırılmaktadır. Bulgur yapmak için kırılan buğdayların parçalanan kısımları elekten geçer ve bu kısımlar yarma olarak kullanılır. Bu işlem bilinçli olarak yarma üretmek amacıyla da yapılmaktadır. Anadolu'nun bazı yörelerinde, dibeklerde dövüldüğü için "dövme" adı da verilmektedir. Buğdaydan yarma yapıldığı gibi, parçalanmayan kısımlarından da aşure yapmak için kullanılan yarma gibi bir ürün de elde edilmektedir.

Yarma Pilavı Malzemeleri

  • Yarım kilogram aşurelik yarma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 su bardağı et suyu ya da et bulyon

Yarma Pilavı Nasıl Yapılır?

Derin bir tencereye yarma katın ve üzerini bir taşım kadar su ile doldurup kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp üç saat kadar bekletin. Alternatif olarak, yarmayı akşamdan ıslatarak da kullanabilirsiniz. Daha sonra bir pilav tenceresinde tereyağını ve zeytinyağını kızdırın, doğranmış soğanları ekleyin. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Suyunu süzdüğünüz yarmayı soğanlarla birlikte karıştırın. Üzerine baharatları ve tuzunu ekleyin. Et suyunu da ilave ederek kısık ateşte 20 dakika kadar pişirin ve altını kapatın. 20 dakika kadar demlendirdikten sonra servis tabaklarına doldurup ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Yarma pilavı, özellikle Anadolu mutfağının geleneksel lezzetlerinden biridir ve besleyici özellikleriyle bilinir. Yarma, yüksek lif içerir ve uzun süre tok tutar. Ayrıca, yarma pilavı et suyu ile pişirildiğinde, pilava ekstra lezzet katılır ve besin değeri artar. Yarma pilavının yanında yoğurt veya ayran ile servis edilmesi önerilir, bu sayede hem lezzet hem de besleyicilik artar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni