Firik Pilavı Firik, Güneydoğu Anadolu bölgemizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamıştır. Ayrıca, başakta tam kurumamış ve rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm üstten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapları tutuşturulmasıyla yakılır. Sade Firik Pilavı
Sade Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Tıpkı normal bulgur pilavı gibi pişirilir. Yağı tencereye alıp eritelim. Firik ve bulguru ilave edelim. Hafif kavuralım. Suyunu ekleyip iyice haşlayalım. Kaynamaya başlayan pilavın altını kısalım. Suyunu çekene kadar kaynatalım. 20 dakika kadar kaynatalım ve sonra servis yapabilirsiniz. Nohutlu Firik Pilavı Bu da firik pilavının farklı bir çeşididir. Nohutlu sevenler için nohutlu firik pilavı. Yapılması kolay ve lezzetli bir pilavdır. Firik Pilavı Malzemeleri
Nohutlu Firik Pilavı Nasıl Yapılır? Bulguru yıkayıp süzdürelim. Tereyağını tencerede eritelim, yemeklik doğranmış şekildeki soğanı ekleyelim ve kavuralım. Ardından bulgurları ekleyip biraz çevirelim. Domates salçasını ve biber salçasını ilave edip kokuları çıkana kadar kavuralım. Tuz, karabiber ve nohudu ekleyip yavaş yavaş çevirip suyunu ekleyelim. Ardından dinlendirip servis edebilirsiniz. Not: Protein bakımından çok zengin olan bu yemek hem çok sağlıklı hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. İçindeki bulgur sayesinde pirinçten daha faydalıdır. Çocuklar için de yetişkinler için de çok faydalıdır. Afiyet olsun. |
Ramize
19 Mayıs 2024 PazarFirik pilavını nohutlu yapmak istiyorum ama ilk yapacağım için hangi malzemeleri ne kadar kullanmalıyım?
Cevap yazAdmin
19 Mayıs 2024 PazarMerhaba Ramize Hanım,
Firik pilavını nohutlu yapmak harika bir fikir! İşte size ilk denemeniz için malzeme listesi:
- 1 su bardağı firik bulguru
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
- 2 adet yeşil biber (doğranmış)
- 1 adet domates (rendelenmiş)
- 3 su bardağı tavuk suyu veya su
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
Öncelikle tereyağı ve zeytinyağını tencerede ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından doğranmış yeşil biberi ve rendelenmiş domatesi ekleyip bir süre daha pişirin. Firik bulgurunu ve pilavlık bulguru ekleyip karıştırın. Haşlanmış nohutu, tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyin. Tavuk suyu veya suyu ilave edip karıştırın. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun!
Yusuf Emir
19 Mayıs 2024 PazarBir miktar tereyağı, bir yemek kaşığı zeytinyağı tavaya alınır.Bir adet inve kıyılmış soğan.iki bardak frik bulguru ve bir miktar normal bulgur.Bir yemek kaşığı domates ve biber salçası.Bir bardak haşlanmış nohut ve üzerini iki parmak geçecek şekilde etsuyu kullanılır.Baharat olarak tuz ve karabiber tercih edilebilir.
Soru Sor / Yorum Yap