Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Firik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Firik Pilavı

Firik, Güneydoğu Anadolu bölgemizde bilinen ve daha çok kullanılan, buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir üründür. Tarlada bulunan buğday başakları içerisinde bulunan taneler olgunlaşır, sertleşir ve henüz tam kurumamıştır. Ayrıca, başakta tam kurumamış ve rengi yeşildir. Başakların bu döneminde ekin tarlalarından buğday başakları köklerinden 10-15 cm üstten kesilerek, desteler halinde toplanır. Toplanan bu desteler, sapları tutuşturulmasıyla yakılır.

Sade Firik Pilavı

  • 1 su bardağı firik
  • 1 su bardağı bulgur
  • 4 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağı

Sade Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Tıpkı normal bulgur pilavı gibi pişirilir. Yağı tencereye alıp eritelim. Firik ve bulguru ilave edelim. Hafif kavuralım. Suyunu ekleyip iyice haşlayalım. Kaynamaya başlayan pilavın altını kısalım. Suyunu çekene kadar kaynatalım. 20 dakika kadar kaynatalım ve sonra servis yapabilirsiniz.

Nohutlu Firik Pilavı

Bu da firik pilavının farklı bir çeşididir. Nohutlu sevenler için nohutlu firik pilavı. Yapılması kolay ve lezzetli bir pilavdır.

Firik Pilavı Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı firik bulguru
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 6 su bardağı et suyu
  • Tuz
  • Karabiber

Nohutlu Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulguru yıkayıp süzdürelim. Tereyağını tencerede eritelim, yemeklik doğranmış şekildeki soğanı ekleyelim ve kavuralım. Ardından bulgurları ekleyip biraz çevirelim. Domates salçasını ve biber salçasını ilave edip kokuları çıkana kadar kavuralım. Tuz, karabiber ve nohudu ekleyip yavaş yavaş çevirip suyunu ekleyelim. Ardından dinlendirip servis edebilirsiniz.

Not: Protein bakımından çok zengin olan bu yemek hem çok sağlıklı hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. İçindeki bulgur sayesinde pirinçten daha faydalıdır. Çocuklar için de yetişkinler için de çok faydalıdır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Ramize

19 Mayıs 2024 Pazar

Firik pilavını nohutlu yapmak istiyorum ama ilk yapacağım için hangi malzemeleri ne kadar kullanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Ramize Hanım,

Firik pilavını nohutlu yapmak harika bir fikir! İşte size ilk denemeniz için malzeme listesi:

- 1 su bardağı firik bulguru
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet kuru soğan (ince doğranmış)
- 2 adet yeşil biber (doğranmış)
- 1 adet domates (rendelenmiş)
- 3 su bardağı tavuk suyu veya su
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon

Öncelikle tereyağı ve zeytinyağını tencerede ısıtın. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından doğranmış yeşil biberi ve rendelenmiş domatesi ekleyip bir süre daha pişirin. Firik bulgurunu ve pilavlık bulguru ekleyip karıştırın. Haşlanmış nohutu, tuz, karabiber ve kimyonu da ekleyin. Tavuk suyu veya suyu ilave edip karıştırın. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Yusuf Emir

Bir miktar tereyağı, bir yemek kaşığı zeytinyağı tavaya alınır.Bir adet inve kıyılmış soğan.iki bardak frik bulguru ve bir miktar normal bulgur.Bir yemek kaşığı domates ve biber salçası.Bir bardak haşlanmış nohut ve üzerini iki parmak geçecek şekilde etsuyu kullanılır.Baharat olarak tuz ve karabiber tercih edilebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Azeri Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Ali Paşa Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcanlı Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Enginarlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Üstü Döner Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kestaneli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Midyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Sosları Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tereyağlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kürt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mısırlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

Pirinç Pilavı Kaç Kalori?

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Etli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Pilavın Püf Noktaları Nelerdir?

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Pilav Tarifi ve Malzemeleri