Pilav Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Pilav Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Pilav çeşitleri, oldukça fazla olup hemen hemen her bayanın tercih ettiği yemeklerden biri olmaktadır. Bayanlar genellikle pratik yemekleri daha çok seçmekle birlikte hem de doyurucu olanları tercih ederler. Örneğin pilav çeşitlerine sebzeli bulgur pilavı, köfteli pilav, havuçlu pilav, şehriyeli pirinç pilavı olarak örnek vermek istedim. Bu pilavlar şu şekilde olmaktadır:

Sebzeli bulgur pilavı malzemeler
  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 ya da 2 adet yeşil dolmalık biber
  • 10 dal dereotu
  • 10 adet mantar
  • Tuz
  • Karabiber
  • 4 su bardağı su
Sebzeli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Sofraların vazgeçilmez lezzeti sebzeli bulgur pilavı olmaktadır. Pilav tenceresine zeytinyağı ve tereyağını koyun ve kızdırın. Sıra sıra soğanı, biberleri, mantarları doğrayalım. Yemeklik olarak doğranan soğanları, kırmızı biberleri ve yeşil biberleri, mantarları da ilave ederek soteleyin. Ardından bulguru ekleyerek kavurun ve suyunu verin daha sonra tuzunu ve karabiberini ekleyerek lezzet katın. Pilav suyunu çektiğinde kenara alın ve üzerine bir mutfak havlusu örtüp dinlendirin. Dinlendikten sonra sıcak şekilde ikram edilir.

Köfteli pilav malzemeler
  • 2 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • 1 adet küçük soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tuz
Köfteli pilav nasıl yapılır?

Pirinçleri ılık su içerisine alarak 3p dakika önceden ıslatalım. Kıymayı, rendelenen soğanları, tuzu ve karabiberi karıştırıp köfte yoğurulur. Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Az sıvıyağda köfteleri karıştırarak kızartın. Pilavın yapılacağı tencereye sıvıyağı alınır. Küp küp doğranmış kırmızı ve yeşil biberleri kızartın. Tereyağı ekleyip yıkanmış pirinçleri ilave ederek tuzunu atın. Pirinçler şeffaf olana kadar pirinçleri kavurun. Daha sonra hazırlanan köfteleri de ilave ederek 2 su bardağından daha çok sıcak su ilave edelim ve pirinçler suyunu çekinceye kadar pişirelim. 10-15 dakika dinlendirip servis yapılır.

Havuçlu pilav malzemeler
  • 2 Su Bardağı Pirinç
  • Sıvı Yağ
  • 3 Su Bardağı kadar Su
  • 2 adet Havuç
  • 1 adet Tavuk Suyu bulyon
  • Yeteri miktarda tuz
  • Karabiber
  • Konserve bezelye
Havuçlu pilav nasıl yapılır?

Pirinçler sıcak suda yarım saate yakın bekletilmelidir. Havuçları soyarak, kibrit çöpü inceliğinde doğranmalıdır. Tencereye yağ konulur ve ıslatılmış olan pirinç yıkanır. Doğranmış olan havuç ile 7 dakika kadar kavrulur. Tavuk suyu tableti kaynar su ve tuz eklenmelidir. Kapağı kapatıldıktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca ocak kısılır. Üzerine bezelyeler eklenir. Suyunu çekince ocaktan alınır ve 15- 20 dakika kadar dinlenmeye alınır. Servis edilirken üzerine isteğe göre karabiberde eklenebilir. Ayrıca sıcak servis yapılır.

Şehriyeli pirinç pilavı malzemeler
  • 2,5 çay bardağı baldo pirinç
  • 1,5 bardak şehriye
  • 2,5 kaşık kadar tereyağı
  • 3,5 bardak kaynamış su
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Şehriyeli pirinç pilavı nasıl yapılır?

İlk olarak pirinci 3 defa suyunu değiştirerek yıkayıp sıcak suda yarım saat ıslatılır. Tencereye arpa şehriyeleri koyup karıştırmak şartı ile pembeleşinceye kadar kavurun. Ateşi söndürüp tencerenin biraz soğumasını bekleyin. Aksi halde tereyağı hemen yanıp kararabilir. Şehriyeleri tereyağını ilave ederek yağ eriyene kadar karıştırılır. Pirinçlerin suyunu süzüp tencereye ekleyin. Karıştırılmaya devam edilir. Pirinçler parlak olana dek kavrulması gerek. Su ölçüsü bire bir buçuk olmalıdır. Kaynamış suyu pirinçlere ilave edin ve tuzunu da koyduktan sonra orta açık ateşte suyunu çekinceye dek pişirilmesi gerek. Malzemeler pişirildikten sonra tencerenin kapağı ile tencere arasına bir peçete veya kâğıt havlu koyarak pilavı dinlenmeye alalım. Dinlenen pilavı sıcak servis yapın.

Pilav Çeşitleri Yorumları

soru

Melis

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Pilavlarım genelde istediğim gibi tane tane olmuyor veya tane tane olduğu zamanlarda ise kuru kalıyor, önerebileceginiz püf noktalar var mı?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Merhaba! Pilav yaparken tane tane olması ve kuru kalmaması için şu püf noktaları deneyebilirsiniz:

1. Pirinci iyice yıkıp nişastasının çıkmasını sağlayın.
2. Kavurma işleminde tereyağı ve az miktarda sıvı yağ kullanarak pirinci şeffaflaşana kadar kavurun.
3. Su oranına dikkat edin; genelde 1 bardak pirince 1,5 bardak su yeterli olur.
4. Pilavı kısık ateşte pişirin ve piştikten sonra demlenmeye bırakın.

Bu adımları takip ederek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Dövme Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Meyhane Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Gelik Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Erişte Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Haşlama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Haşlama Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuskus Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Baharatlı Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Bulgur Pilavı Oktay Usta

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuru Fasulye Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mevlüt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mevlüt Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriye Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Lapa Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Kuşbaşılı Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Konya Düğün Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Hamsili Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Sulu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Pilav Nasıl Yapılır?

Pilav Nasıl Yapılır?

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Nohutlu Tavuklu Pilav Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6